Jernsætervangen Gård

Verifisert medlem av Inn på Tunet

Jernsætervangen Gård en hestegård mellom Oslo og Hamar. Her settes sikkerhet høyt. Hestene er rolige islandshester (og noen få shetlandsponnier) som er spesielt tålmodige med små barn. Her rir de på skogsstier i Stanges vakreste naturterreng.
De bruker ikke bitt, pisk, sporer eller dekken på noen av hestene deres. Ridning skal være til glede både for rytter og hest. Derfor rir de sjelden på bane, men heller på flotte skogsstier, hvor hestene stortrives. 
Sikkerhetsregler:
· Alle bruker godkjent ridehjelm
· Alle barn bruker vest 
  for å unngå skader ved fall
· Vi rir rolig og kontrollert

Gården praktiserer Natural Horsemanship. Dette innebærer at de lærer og tolker hestepsykologi, og at hestene lever mest mulig i pakt med et naturlig liv med fri tilgang til gress/høy og store utearealer. 

Hester er fluktdyr, og trives best midt ute på en åpen slette, slik at de kan se langt til alle kanter, i tilfelle det kommer rovdyr. Derfor har de store innhegninger; Sveum 70 mål, Åsgård 25 mål og Gården 30 mål, i alt ca. 125 mål med innhegninger. Her har hestene alt de trenger, bekk og vannkilder, ly fra tett skog og fjellknauser, myr og åpne sletter hvor de kan lange ut i galopp. Hestevelferd er det viktigste for gården, og det interne kvalitetsmål er 4 mål pr hest. Dvs 10 hester i en innhegning skal ha 40 mål å boltre seg på. Hele året!

I tillegg til turridning, har de også Gymkhana; leker til hest. Dette er forskjellige morsomme leker som slalomridning, eple-leken, balansere på stubber, høyball-leken (samme som stol-leken, men vi rir rundt høyballer), og mange flere.

Hestehagen startet i 2002

Hestehagen ble startet av Ellen Solaas i Kristiansand i 2002 og het da Hestehagen Justvik. Driften var basert på leide arealer fra 2 forskjellige grunneiere. Første rideleir var i 2003 og siden den gang har det vært ridekurs og rideleir hvert år til og med sommeren 2017. Etter dette kjøpte Ellen og Trond egen gård i Hedmark og flyttet hester, traktor og redskaper til Jernsætervangen Gård høsten 2017. 

Våren 2018 ble det bygget 10 stellebokser, ridespor og parkeringsplass. Driften ble endret til kun utleie av hest/rideleir. Første rideleir på egen gård ble avholdt i 2018.

I 2020 bygde de ny leir, Valhal, og i 2021 enda en ny leir, Midgard. Disse leirene ble bygget for å møte de strengeste hygienekrav under korona pandemien. Jernsætervangen Gård opplevde derfor stødig vekst hvert år under og etter pandemien, og hadde 155 barn på rideleir i 2023.

 

Gårdsinformasjon

Adresse

Jernsætervangen 160, 2335 Stange

Fylke

Innlandet

Kommune

Stange kommune