Bytoppen trivselsgård

Bytoppen trivselsgård ligger i Gan i Lillestrøm kommune. 

Det tar ca 15 minutter med bil til Lillestrøm By. På Bytoppen er det hester, høner, ender, kaniner og en katt. 

Eier av Bytoppen, Mari Jacobsen har bachelor i oppvekst, skapende aktivitet og helse og master i tilpasset opplæring. 

Hun har i flere videreutdanninger og kurs innenfor hesteassistert psykisk helsearbeid.

På gården fokuserer de på å hente fram ressurser i den enkelte og fokusere på friskhet, og hva den enkelte kan få til. 

Av aktiviteter på gården har det vært møteplass for ungdom, alternativ opplæringsarena, gårdsleirer, hesteassistert psykisk helsearbeid, familieterapi i samarbeid med BUP og diverse andre mindre arrangement. 

Mari skriver bok om hest i helsefremming nå for fagbokforlaget og holder kurs og workshops om emnet.

 

Gården legger stor vekt på viktigheten med å finne ut hva det enkelte barnet er god på og gi barnet mulighet til å utvikle seg og ta ansvar i gårdsdriften mens de er på gården. Det kan for eksempel være ansvaret for å hente egg i låven til frokost eller ansvaret for innredningen/miljøberikelse hos kaninene. 

 

I tillegg til å bidra med det daglige arbeidet rundt det å gi mat, vann og gjøre rent hos dyrene, vil barna få være med på turer i skog og mark, med og uten hest. 

 

Om sommeren vil det være naturlig å dra til den lokale badeplassen som er få minutter unna. Om vinteren vil aking, kjøring med hest og slede og tenne bål i skogen være gode aktiviteter. På gården har de en koie i et skogholdt som er et naturlig turmål for både dagsturer og overnatting i telt. Her kan det også felles trær som fraktes til gården med firhjuling eller hest, som deretter kløyves opp til ved. På våren kan brukerne få ta del i såing, gjerding av beiter, og gresstilvenning av hester. På høsten er det mulighet å høste inn poteter, epler og andre vekster de selv har bidratt til at skal vokse og gro. Barna får ta del i matlaging og prosessen i hvordan mat blir til, fra såing til høsting og til det er på tallerkenen.

 

Barna får medbestemme hvilke aktiviteter vi skal bruke mest tid på og få komme med forslag til hva de ønsker å gjøre mer av på gården eller i nærmiljøet. Det er svømmehall, skate-muligheter, kunstgressbane og utendørs treningsapparater i gangavstand til gården.

 

En viktig del av tilbudene er sosialpedagogiske intervensjoner med hestene, tanker og innspill om hvordan hestene har det og hvordan man påvirker samspillet med vårt nærvær (mentaliseringsprosesser). Dette for å jobbe helsefremmende, øke deltagernes sosiale kapital og gi barna nye ferdigheter på personlig plan.

Gårdsinformasjon

Adresse

Fetveien 1314, 1903 Gan

Fylke

Akershus

Kommune

Lillestrøm Kommune